Ko på isen

Jag och Elli har som sagt känt varandra väldigt länge och hängt ihop i ur och skur osv. Men det finns ju tillfällen när jag varit lite orolig för henne. Undrat om hon hamnat i dåligt sällskap. Befarat att hon varit ute och slirat lite för mycket med dåliga vanor!

Läs bara min dagbok från 2002 till exempel:


Vet ni vad jag tror? JAG TROR HON TUGGADE TUGGUMMI PÅ RASTEN!Lyckligtvis ordnade allt sig igen.

Puh, hälsar Vanda

elli med pennan

En gång bodde Elli och jag i samma lägenhet. En kväll satt vi i vårt kök och jag sa "rita av mig". Och då gjorde hon det!

 
Elli har så många talanger och så många fina sidor, och jag beundrar henne så för dem.Och trots att hon är bra på så himla mycket är hon alltid ödmjuk och god och det är nästan det bästa! Fin tjej!
 
Pussar från Nina

Tre skäl till varför veckans tema är ett komiskt geni

Veckans tema är en gemensam bekant: Ellinor Karlander. Det är min allra äldsta vän! Då är det ju såklart lätt att man blir sentimental, men det är det inte dags för just nu. Nej vänner, idag ska jag prata om varför hon är världens roligaste. Jag nominerar tre bevis.

1. Bloggen "Hej pip"

En gång för ganska länge sedan tillägnade vår blomma Elli en blogg åt en piprensare, pip. Pip kunde anta många former!

Till exempel.

2. Låt det va'

Detta är en gripande tolkning av Beatleslåten "Let it be". Det enda jag kan ifrågasätta är om det är låten eller bilden som är det bästa.

För referens.

3. Blodets kyrka

Vi brukade klippa och klistra en massa från gamla skolpapper och böcker tillsammans, med mer eller mindre underhållande utgång! Men Ellinor kammade hem segern i bäst resultat med ett ihopklipp av ett programblad från kyrkan samt betygskriterierna till ett biologiprov från högstadiet. Lo and behold, "Blodets kyrka". Kan vara det roligaste som skådat solens ljus.


Jag dör. Hälsningar, Vanda

en bok

Hej läsare! Idag är det söndag så jag ska ge er ett tips. Det är en alldeles fantastiskt fin söndag. Tänkte tipsa om kaffe på balkongen men det känns lite tunt, dessutom har ju inte alla en balkong. Men en sak som de allra flesta äger är ett bibliotekskort! Jag ska tipsa om en bok jag läser nu.


Det är en bok som många känner till tror jag, men jag vet inte hur många som läst den. Jag har just börjat! Det är Pappan och havet av Tove Jansson. Det är sensommar i mumindalen och muminpappan tar med familjen ut till en ö för de ska lämna mumindalen och börja om på nytt på en annan plats. Vad som händer sen vet jag inte för jag har bara hunnit till mitten av andra kapitlet.

Jag älskar hur Tove Jansson skriver. Inledningen liksom:
"En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig. Han visste inte vad han skulle göra av sig, för allt som fanns att göra var redan gjort eller så höll någon annan på med det."

Åh läs den!
Puss från Nina

Open at the close

Hogwarts.nu. För sex år sedan lade en hemsida som hette så ned. Och i ett torg i Gamla Stan stod plötsligt 300 personer kring en fontän. I den stod jag och några till. Ärligt talat minns jag inte riktigt vad vi gjorde, men vi var där för att hoggy hade lagt ned och det var sista gången vi någonsin skulle vara på en hoggyträff. Alla ville vara med. Och allt som behövdes var att de var där, så var det kärlek i luften. Minns ni det?

 

Vet ni hur det känns när det är så mycket förväntan på en gång att luften känns elektrisk? Två gånger har jag varit med om det med så många personer att man nästan såg hur det sprakade. Sommaren 2007 kom den allra sista Harry Potter-boken ut. Klockan 01:00 i Stockholm öppnade dörrarna till SF-bokhandeln för de som ville ha den så fort så fort som möjligt. De hade stått i kö. De hade suttit och ätit och sovit i kö. Jag köade i sexton timmar. Långt ifrån först. Vi åt polkagrisar och diskuterade teorier och hälsade på gamla bekanta och kön ringlade sig till slut från bokhandeln längst Västerlånggatan ned till Mynttorget. Och Västerlånggatan blev Diagongränd i mörkret. Den sista halvtimmen stod vi upp. Den elektriciteten. Skälvningarna som gick igenom kön, som en lång och underlig varelse, varje gång klockslagen ropades ut av de som stod långt fram. Mitt i mörka julinatten släpptes de första in. Först att lägga händerna på Slutet. Och två ord spred sig genom ledet: "Dreaner gråter". Minns ni det?

 

Och en dag, för snart ett år sedan, var det strax midnatt. Några gamla goda vänner och några som just träffats och höll varandra i handen susade genom staden. Luften spann tyst och förnöjt av nervositet och förväntan. Mitt i staden utanför en biograf landade de. Röda sammetssäten fylldes och i takt med dem en stor salong av surr och kvitter, röster som sprack och vibrerade av spänning, och någonting obeskrivligt i luften. Så många hjärtan som slog i vild eller återhållen sinnesrörelse. Den där andra sommaren hade varit början på slutet. Det här var slutet på slutet. Och så, till sist, när ridån gått upp och det inte fanns någon återvändo, skrek de. I mörkret rann tårarna och alla var en enda, och vi visste att vi var med om samma sak en endaste första och sista gång. Minns ni det?

 

 

Om inte, så skulle du varit där. Puss, Vanda


du skulle ha varit här


Idag tänker jag på min mormor. Jag tänker på hur hon alltid välkomnade min syster och mig med "hej mina älsklingsungar och änglabarn" när vi hälsade på. Hur man kunde torka i hennes knä efter badet och hur bra hon var på att sprida ut drottningsylt på pannkakor.

Hur jag tyckte det var så fruktansvärt läskigt att gå upp på övervåningen och in i badrummet med hennes peruker på frigolithuvuden sen när hon inte fanns mer. 

Och hur jag hatar att det är det enda jag minns. Jag önskar att hon fortfarande fanns ett telefonsamtal bort för jag tror vi hade tyckt så himla mycket om varandra. 


Kerstin i lägenheten jag bor i nu.

Jag vill visa henne hur fint jag bär upp hennes klänningar, hur bra jag sjunger och jag vill höra henne berätta om hur det var att vara ung i stockholm i början av femtiotalet, och vi kunde dricka vin i kvällssolen på balkongen till den lägenhet vi båda vuxit upp i.

Men det går ju inte för hon är inte här. (Och jag vet att temat för veckan är "du skulle varit där" oh inte "du skulle varit här" men fan. Hon skulle varit här.) Hon borde vara här.

Torsdagspussar från Nina

När katten är borta dansar råttorna på bordet.

På temat "du skulle ha varit där" kom jag att tänka på en tekniklektion jag hade i högstadiet. Det var elevens val, så det var lite blandat av elever och den sista lektionen. Vår lärare hade ett möte, och han tänkte att det bara var att låsa upp och släppa in oss, så skulle vi jobba bra tills han kom tillbaka, när det nu var. Ja det kunde man ju tro!

Karaktärerna i detta drama är:Vanda, 15 årHennes kompanjon Anders i parallellklassenJohn, klassens punkare

Samt några "killar i klassen"... alltid en farlig fras.

Jag minns fortfarande den här dagen väldigt tydligt, men jag låter Vanda 15 år berätta om den för er. Ur min dagbok 9/3 - 2008.

"...Och galen som teknikläraren måste vara lämnade han eleverna för att gå på ett möte. Min nyblivna kompanjon Anders kom dit för att jobba ikapp. Vi satt där och ritade som bäst när jag hörde Anders skratta till bredvid mig. Jag tittade upp och såg hur John stod med huvudet vänt nedåt medan Bidde ställde hans tuppkam med limpistolen. John skrek lite emellanåt då han fick hett lim i hårbotten. Så utbröt kaos! Kvar i salen fanns bara killar som kastade saker på varandra och kutade omkring, John som under allt djupare insikt om hur väl smältlim fäster stod med huvudet under kranen, och jag och Anders som satt och försökte rita medan sudd, pennor och plasttänger susade kring våra huvuden. Till slut erbjöd jag mig att hjälpa stackars John som stod och slet sig i håret tills han blev tårögd. Så stod jag och lösgjorde limklumpar ur hans tuppkam efter bästa förmåga. Fortfarande for projektiler runt som vid det värsta slagfält, och studsade mot golv och väggar. Plötsligt, vid 15:20 uppskattningsvis, rusade krigarna ut och ropade åt oss "vi satt här till fyra och jobbade hela tiden!".
Det blev med ens tyst i salen. Det var bara främre delen av Johns hår som Bidde limmat, och en stor klump i en hårslinga tycktes vara beständig som urberget. Vi beslöt att kapa den. Eftersom inga saxar fanns att tillgå bad jag Anders att hämta något lämpligt i verktygsrummet. Han återvände med en såg och en skalpell. Det senare verkade bäst lämpad, och John tog emot den och gjorde en ansats till att försöka karva sig i planeten med den. Det ville jag dock inte låta honom göra, så jag fixade det. Sen tyckte vi alla att det var på tiden att sluta."

Ack ja. Det låter kanske inte så storslaget. Men det var galna tider. Ni skulle ha varit där.

Vanda

ett tips

Temat för veckan är "du skulle ha varit där". Ett mycket luddigt tema, känns som att det kan tolkas på en massa sätt! Kanske kan man dra ett skämt som du måste varit där för att fatta, kanske berätta om hur man blev ack så sviken av en vän eller om ett fett ögonblick.

För två veckor sen var jag i berlin och hälsade på min kompis Moa som bodde där med sin vän Nils. Det var nice för man kunde:

Dricka kaffe i linne


Dricka iste på en gräsmatta


Eller öl i en natt

Det var fett, du borde också ta paus från din vardag och resa bort lite.
Hejdå
Nina

Den rabiata orakade flatfeministen Fanny

Veckans tips är ett bloggtips. Hon kallar sig den rabaiata orakade flatfeministen fanny, men fullt så rabiat som titeln antyder är hon inte. Snarare är hon väldigt sansad och vettig och klok. Bloggar ofta och mycket om viktiga saker. Har inte så mycket mer att säga än LÄS!

Vanda

i en annan värld

Mitt andra inlägg på temat är denna fantastiska serie av fantastiska Nanna Johansson.

Med önskan om en trevlig och tänkvärd helg!
NinaMen man måste ju se till individen!

Det här med att vara en del av en struktur. Ett större samband, en kultur, till exempel ett patriarkat. Hur hanterar man det egentligen? Jag vet inte om samhället varit mer eller mindre egocentrerat än det är idag, men jag upplever i alla fall att folk nu ofta har svårt att greppa att deras privata handlingar är del av någonting större. Att hur de beter reflekterar hela deras uppfostran och uppväxt och framför allt de val de gjort, samt att det i sin tur påverkar hur de tänker, hur andra tänker, hur folk kommer att tänka och vad som anses okej.

Jag vet inte om jag kan förklara precis hur jag menar, men jag känner att det finns en uppfattning hos många att de liksom står utanför systemet. Även om de inte trivs med kraven som ställs på dem pga deras kön, även om de vill förändra (eller snarare, att det ska förändras), även om de inte är sena att kalla sig feminist eller basha på patriarkatet, ser de sig själva som oförmögna att göra något. Att "systemet" är någon sorts naturkraft som funnits, finns och kommer finnas alldeles av sig själv. Som de inte har kraft eller ansvar att påverka. Som att det finns personer som påverkar det hela, men att de inte tillhör dem. Det fungerar inte så. Om man inte aktivt anstränger sig för att motverka samhällsordningen som den ser ut idag, har man tagit ställning - indirekt säger man att den duger som den är. Oavsett om det är för att man (felaktigt) inte tror sig själv kunna påverka någonting, för att man inte orkar eller för att man faktiskt är nöjd. Men allt man säger, allt man gör, är ett ställningstagande. På riktigt. För det sitter inte en enda storpatriark högst upp och bestämmer hur det ska vara. Det sitter inte någon och bestämmer att män vill ha sex hela tiden och inte fattar hur man tvättar, att kvinnor är nyckfulla och obalanserade och att Justin Bieber är dum i huvudet för att han är som en tjej.Nej, en "schysst kille" som är bitter för att han blivit friend zonead bidrar precis som ett kvinnomisshandlande as till att upprätthålla ordningen. En tjej som rakar benen inför sommaren, precis som en modellscout som bara rekryterar underviktiga. Det är så lätt att hitta syndabockar, men tydligen ack så svårt att rannsaka sig själv.

Drar du skämt om att kvinnans plats är i köket? Kanske ironiskt? Tänker du "aww vad gulligt" så fort du ser en pappa vara ute med sina ungar, utan att tänka en tanke när du ser en mamma med barnvagn? Blir du automatiskt irriterad på kvinnor som tar mycket plats? Tycker du att Liv Strömquist "överdriver"? Frågar du om könet på folks bebisar? Tror du att det är en "personlig preferens" du råkar ha att du tycker det är snyggast med rakade ben på tjejer? Tänker du "men vadå, det är ju det här jag gillar" utan att fundera på varför du gillar det?

Om svaret på någon av frågorna var "ja" är du en del av problemet. Upp till dig att förändra det.

Puss från Vanda

det förbannade patriarkatet

Genusglasögon. Är ett ord jag tycker är ganska löjligt egentligen, men när jag tänker på det förklarar det väldigt bra vad som händer när man plötsligt en dag blir medveten om hur samhället ser ut. Det är som att man fram tills dess sett allt lite suddigt, och när man väl fått på sig de där genusglasögonen sitter de på näsan för all framtid.

Jag minns inte när jag på riktigt insåg att det i vårt samhälle finns ett kön som är privilegierat och att jag inte hör till det. Men jag vet att ju mer jag insåg det, desto mer lade jag märke till det överallt. Det överrumplar.

Förra veckan gick jag hem från jobbet och grät i mitt kök. För jag var så arg och så ledsen på att allt går så jävla långsamt, för att kvinnor fortfarande tjänar mindre, i större mån bedöms efter sitt utseende, att vi lär oss om postkolonialism i skolan men inte om genusteori. (Nu menar jag inte att det är oviktigt att lära sig om kolonialhistoria, men jag skulle önska att kvinnohistoria och genusvetenskap också lyftes fram för det handlar om fucking halva jordens befolkning).
För att jag går över torget i tensta och män vänder sig om efter mig och ropar och kvinnorna jag möter har burka.

För att jag inte kan klaga över en kund som frågar om jag har en rakad fitta och i samma mening säga "patriarkat" utan att någon skriker "men han är en individ!! du kan inte låta honom tala för alla!" och det gör jag inte och jag fattar att mannen som säger så är en idiot och inte alla är idioter MEN FATTA att han beter sig som att han gör för att det finns en struktur som genomsyrar samhället och vi måste motarbeta den varje dag. Varje sekund, känns det som ibland.

Jag förstår inte hur man kan säga att "jämställdheten har gått för långt" när det är fakta och inte en feministisk konspirationsteori att det fortfarande inte är jämställt. Vet ni, jag skulle inte heller vilja kalla mig för feminist, jag skulle önska att det ordet inte behövde existera. Men nu lever vi inte i en värld där ord som feminist och pacifist aldrig behövs. Vi lever i en värld där jag som kvinna i ett av världens mest jämställda länder får panik för att det här är det bästa vi kan åstadkomma och det finns ingen annanstans att ta vägen. Ingenstans på den här planeten. Därför måste jag vara feminist, så länge ordet måste existera är jag feminist ut i fingertopparna. Jag lever i ett av världens mest jämställda länder och borde kanske vara tacksam för att jag inte är bortgift sedan tio år, att jag inte är könsstympad och att jag inte riskerar att bli mördad för att jag umgås med män som inte hör till min familj. Jag borde kanske vara tacksam för att jag i alla fall inte levde för hundra år sen. Eller borde jag det? Kan man förvänta sig att någon ska vara tacksam för en rättighet? Jag vill bara skrika.

Men genom att skrika och gråta kommer vi inte framåt, det motstånd som feminister möter varje dag måste i stället sporra till en vilja att påverka och förändra. Men ibland blir jag så jävla uppgiven att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
Nina

Statistik

Tänkte presentera lite statistik här, tagen från fliken "jämställdhetsstatistik" på scb.se. Den första är ett diagram över "Sammanräknad förvärvsinkomst för personer i åldern 20 år eller äldre efter ålder 2008"Ojsan. Männen tjänar visst mycket mer än kvinnor. Jag har hört det sägas att det främst beror på att traditionella kvinnoyrken, som sjuksköterska och förskollärare har mycket lägre snittlön än "manliga" yrken som läkare och högskolelärare. Men vet ni vad? Det är inte kvinnoyrken som är underbetalda. Det är kvinnor. Låt mig presentera tabellen "Meddellön i de tio största yrkesgrupperna 2008"Jag anser kommentarer vara överflödiga.

Vanda

girls

Hej läsare!
Idag är det söndag så jag ska tipsa om något. Veckans söndagstips är en ny tv-serie som jag just börjat titta på. Girls heter den och den handlar om ja, girls helt enkelt. Ett tjejgäng i tjugofemårsåldern, i new york precis just nu. Den har jämförts med Sex and the city och sagts skildra "det riktiga new york", till skillnad från sex and the city som mest skildrar ett lyxliv.

Det kan man hålla med om, men jag tycker den här serien är så mycket bättre än sex and the city av en annan anledning. Sex and the city är tio år gammal, och skriven av en medelålders man. Det märks. Det är som att kvinnorna spelar en parodi på den stereotypa kvinnan. Äeh. Girls däremot är nu och skriven av en kvinna i tjugofemårsåldern. Det är förresten hon som spelar huvudrollen. Det känns liksom lite mer äkta.

Den har just börjat gå på svensk tv, men jag tittar här. Det kan man göra.

Rekommenderas!
Glad söndag, Nina

RSS 2.0