Personer vi beundrar en måndag




Hihi
Nina och Vanda

Söndagshemligheter

Veckans tips är ett bloggtips. http://www.postsecret.com/
Folk skickar in sina hemligheter på vykort. Sidan uppdateras varje söndag.

Det är stort

och smått

och fint

och sorgligt.

Vanda

Dagens blir i datorns kamera...

För två år sedan hade jag alltid jeans och kofta. Men så hände något, nu har jag byxor kanske sammanlagt två av årets femtiotvå veckor. På riktigt. men det går väl i perioder det där.
Idag har jag mormors systers klänning, en som jag förälskar mig i på nytt varje vår. Sitter som en smäck!
Jag älskar klänning. Kanske inte så mycket av den anledning som Vanda skrev om i förra inlägget, jag älskar att matcha kläder, men jag måste hålla med om att det är mycket praktiskt. Men alltså klänning, vilket plagg! och just den här modellen tycker jag jättemycket om, jag gillar att den är figursydd upptill men att kjolen är vid. Åh mm.
Det var det!
Nina

Vandas tankar om outfits

Jag tycker det är lite svårt med outfits. Det känns krångligt på något sätt. Att komponera och matcha. Visst är det roligt när man lyckas, men jag är är så lat! Därför älskar jag klänningar. Poff, ett plagg, så har man sin outfit. Det bästa är på sommaren när man verkligen inte behöver ta på sig något annat. Hur som helst har jag nästan alltid klänning + enfärgade strumpbyxor + enfärgad kofta. Idag mä!
Jag har på mig en blommig klänning från Indiska, (notera den söta bollspetsen runt kragen och ärmarna!) och en svart kofta från Gina Tricot. Precis samma kedjor som i måndags, men det är en slump! Den klänningen är det plagg jag äger som jag sett flest andra personer ha på sig. Om ni fattar vad jag menar. Jag har sett många ha en likadan. En gång när jag också hade min på mig. Pinsamt!
Over and out- Vanda

I morse skulle jag fota dagens oufit

Här var utsikten om jag vände blicken nedåt. Vita strumpbyxor och prickig klänning är dagens outfit, som ni kanske kan lista ut. Självutlösaren och jag kom inte så bra överens idag däremot..
Men vad gör väl det.
Både klänning och skärp från beyond retro.
Puss och vi ses snart igen
Nina

Måndagsoutfit

Veckans tema är "dagens outfit" och det finns förvånansvärt få platser i min lägenhet där det passar att ställa en kamera på självutlösare för att fotografera sig själv. Men i stegen till min säng går det så ni får en fett hemlig bild på mig i soffan!


Jag har på mig:

Superfin stråhatt med träpärlor runt kullen, från Hattbaren

Prickig kofta från Indiska

Brun klänning med en söt virkad kant i urringningen, från Gina Tricot. Men den är köpt för ett år sedan så den finns nog inte kvar.

Tjillevippen från Vanda

söndagstipset eller drömmen om ett grodfritt hem

Ta inte hand om din kompis husdjur när hon ska åka till frankrike en liten stund. Det är kul i början, men sen när kompisen stannar i frankrike och djuret stannar hos en i flera år är det inte så himla kul längre.

Anastasia K

När jag gick i femman var vi lite av skolans bortglömda klass som mest skyfflades undan någonstans för att vi inte riktigt passade in i planeringen. Vi var bara elva elever, fick klagomål på vår "störst-på-skolan-attityd" och fick inte ha något eget klassrum. Vi hade lektioner i biblioteket, men vid tvåtiden blev det fritids där för de små barnen så då fick vi gå upp i något klassrum som hunnit bli tomt vid det laget. Kort sagt hade man en känsla av att lärarna hade någonting emot oss! Och vi fick allt svårare att ta dem på allvar. Ofta hade vi oövervakade lektioner. En dag insåg vi, att det i vårt lilla bibliotek fanns typ tio exemplar av en viss bok. Det tyckte vi var lite kul, eftersom det knappt fanns dubletter av någon annan. Det var den här:

 

Så, bara för att vara lite irriterande, ställde vi upp alla Anastasia-böckerna på olika ställen i klassrummet. Och när läraren kom tillbaka och försökte prata om någonting satt alla och tittade på böckerna i stället och bugade mot dem och gjorde mystiska tecken. (Det låter kanske väldigt fånigt men vi var trots allt bara elva!) Lärarna blev hemskt irriterade och plockade undan dem, men då ställde vi tillbaka dem. Och obstinata som vi var hävdade vi att Anastasia var vår gudinna, och att vår religion föreskrev att man skulle tillbe henne. Genom att läsa böckerna hittade vi datum till heliga dagar, kom på k-tecknet och lite fina ritualer som man behöver för att kunna ha en religion. Det var ett roligt sätt att reta gallfeber på skolpersonalen!

 

 

Där stannade det väl för de flesta. Men jag tänkte att jag skulle försöka anamma det hela och göra det till min religion på riktigt, bara för att se om det gick. Så när alla andra tröttnat köpte jag ett halsband med bokstaven K (K som i Krupnik) som berlock, och fortsatte med mina små ritualer. Men mest tänkte jag bara väldigt mycket på Anastasia. Tänkte mig att hon var allestädes närvarande och bad till henne och att man kunde få kontakt med henne. Fast jag visste att allt var hittepå, jag hade ju själv hittat på det tillsammans med mina klasskompisar, låtsades jag som att det var på riktigt. Och en vacker dag när jag gick genom tunneln mellan Hantverkargatan och Kungsholmsgatan, kände jag som en närvaro av någon högre makt som följde mina steg.

 

 

Då förklarade jag experimentet avslutat, och tänkte att man säkert kan börja tro på vad som helst om man ger sig fan på det. Såhär i efterhand tycker jag det var ett väldigt intressant initiativ av mig själv. Skulle aldrig komma på tanken att göra någonting liknande idag! Tur att jag gjorde det då. Det var en nyttig erfarenhet tror jag.

 

Soliga dagar, Vanda

Om religion och tro och så

Hej hörrni, nu kan jag nästan påstå att jag lever igen.

 

Religion är ett spännande tema. Ja såklart. Jag tänkte skriva lite om kristendom och kyrkan idag, något jag är väldigt kluven till. Kyrkan alltså, inte att skriva om det. Eller jo förresten, lite kanske.

 

Och liksom Vanda växte jag inte upp bland troende, men trots det kom jag på att jomen religion kanske tilltalar mig, och eftersom kristendomen låg närmast till hands började jag konfirmationsläsa (är det ens ett ord? jag vet inte). Nåväl. Det var otroligt givande, och de konfirmationsläsningarna gav stabilitet åt den trassliga fjortonåringen som jag faktiskt var. Inuti.

Som de flesta andra funderade jag såklart på det där med om det kanske finns en gud. Och något växte fram, just för att jag inte kunde tro att det här vi ser och känner är allt, jag kände att det måste finnas någon slags kraft som omsluter allt. Jag tyckte det ateistiska synsättet var så kliniskt, så svart på vitt. Och så var inte världen för mig.

 

Där har vi mig efter mitt dop, skulle jag tippa.

 

Men det där försvann med tiden, och nu kan jag sitta på en gudstjänst i min körkåpa och tänka att "tror alla de här människorna på vad prästen säger? Om jesus och han led på korset. Vilka idioter." Så kan jag tänka, och så tänker jag att jag har blivit en av dem med så kliniskt synsätt.

 

Men vad jag inser när jag skriver är att... Det inte är tron i sig som stör mig, jag inser att det där med en omslutande kraft nog inte har försvunnit. Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad jag tror, och när jag tänker på det blir det som när jag tänker på var rymden tar slut. Jag blir snurrig. På riktigt. det som stör mig är att tron ska bli något att ta på, att man måste göra det så tydligt att det där är gud, och det där är jesus. Att man måste konkretisera något av det mest abstrakta som finns.

Jag känner inte tillhörighet till någon religion längre, men jag känner att någon slags tro har jag, om jag gräver lite. Så kan man väl sammanfatta det.

 

Sen har vi ju det där med att jag jobbar i kyrkan. Det känns ju jättefel egentligen att jobba kvar där, på ett sätt. Och jag är på väg därifrån.  Men kungsholms kyrka, där jag ju jobbar, är så mycket mer än religion, för mig. Där är min barndom, där är min tonår och mitt nu. Det var kyrkans barntimmar som var lugnare, roligare och billigare än dagis. Konfirmation och ungdomsledarskap, nya relationer med människor jag inte kommit nära annars. Jag är ganska säker på att jag och Moa aldrig varit nära vänner idag, om det inte varit för att vi konfirmerats tillsammans. Och nu har jag min kör där. Jag kommer inte ifrån kungsholms kyrka - och jag vill inte komma ifrån den, även om jag vill sluta jobba där -  och jag tycker om den just för att jag har så många band till den, och så länge jag har något som håller mig där kommer jag stanna i närheten.

 

Och om vi snackar svenska kyrkan i allmänhet gör den ju en massa bra grejer ute i världen. Men trots det, och trots mina band till kyrkan, är det något jag... Det handlar om konkretiserandet tror jag. För religiös är jag inte, kristen - nej. Men troende.. jaa, kanske lite ändå.

 


Ateister

Jag är uppväxt bland ateister. För mig är det självklara när det kommer till religion att ifrågasätta. Och jag blir lite ängslig om någon säger sig vara religiös, och undrar för mig själv om den är lite tokig. Ja, man kan tycka lite vad man vill om religion, att det är en opiat för folket, ett sätt att manipulera folk, ett stöd i vardagen... eller bara helt onödigt. Jag tillhör nog kategorin som inte känner något behov av en religion i mitt liv, jag ser inte riktigt poängen för jag tycker världen är väldigt fin och märkvärdig ändå! Men. Det är en tendens hos de flesta ateister som jag tycker är ganska osympatisk. Och det är att utgå från att alla som är religiösa är dumma i huvudet på något sätt.


Om man inte förstår hur någon kan känna ett behov av en religion har man dålig empati. Och om man inte förstår hur någon kan tro på någonting som strider mot allt förnuft så har man dålig fantasi. För det är det som verkar vara utgångspunkten, att man ser det fundamentalt ologiska i hela konceptet "Gud", och tänker att personen som ändå säger sig tro på någonting ditåt måste missat att det är fundamentalt ologiskt, trots att det är helt uppenbart, och alltså måste vara dum i huvudet. Tanken verkar alltså vara att den enda förklaringen till att någon tror på något så otroligt måste vara för att den inte fattat att det är omöjligt. Det tror inte jag! Jag tror inte att alla som är religiösa eller troende på något sätt är så korkade. Däremot är jag övertygad att man kan välja vad man vill tro på om man tycker det är trevligt. Människohjärnan är en lättmanipulerad maskin! Det testade jag i ett experiment när jag var yngre, det ska jag skriva om lite senare. Hur som helst tror jag att det i huvudsak handlar om att man vill tro på någonting bortom det materiella för att det känns bättre då. Varför är säkert olika. Man kanske har dödsångest och hoppas att det aldrig ska ta slut för en, eller så har man någon sorts kontrollbehov och vill att hela tillvaron ska ha en mening. Och om man vill tro någonting tillräckligt mycket så kan man det. Alltså, ibland tror jag ju till och med på saker som jag inte ens vill tro fast det strider mot allt förnuft! Typ "Det knakade. Det måste vara en MÖRDARE!!!". Desto lättare är det väl att tro på någonting man vill tro på fast det strider mot allt förnuft. Typ att man kommer till Pepperland när man dör och kan lukta på blommor i all evinnerlighet.



Sen fattar jag ju givetvis att det finns en massa annat som kan vara dumt med religion. Som att det kan vara ett verktyg för att manipulera stora massor och så vidare. Men det kan man prata om någon annan gång!

Regn pregn från Vanda


Veckans tema är religion


... och jag återkommer med ett mer uttömmande inlägg en dag när jag inte har tusen saker i huvudet, tusen saker att göra och en stark längtan att sova i tusen år. Så. En annan dag. Inte om tusen, lovar.
Puss.
Nina

Veckans Heimlich

Kära vänner! Veckans tips kan rädda ert liv en vacker dag! Jag antar att de flesta av er vet ungefär hur man utför den berömda heimlichmanövern. Om någon har satt något i halsen och håller på att kvävas, lägger man armarna kring individen och trycker till så att det flyger ut. Kruxet med detta är ju att det bygger på att man är i någons sällskap om man råkar illa ut. Men misströsta icke! Man kan nämligen utföra en heimlichmanöver på sig själv.
Om du råkar sätta någonting i halsen, sätt en näve i mellangärdet och tryck till den med andra handen. Upprepa tills föremålet flyger ut. Om inte det räcker, kasta dig själv mot någonting hårt i rätt höjd (ungefär midjehöjd, precis under revbenen) som ett bord, en stol eller en stubbe om du råkar vara ute i naturen. Upprepa tills du är fri! Detta har jag lärt mig i Överlevnadshandboken av John Wiseman. I den står allt man behöver veta.

Hälsningar Vanda

lördagspizza

Idag lagade jag middag. Jag bestämde mig för att göra pizza på de få grönsaker jag fann i kylskåpet. Och lite annat också såklart.

Jag tänkte att äh palla pizzadeg, och kavlade ut smördeg mycket tunt. Samtidigt lät jag auberginen chilla lite i ugnen så den skulle vara mjuk och så på pizzan sen.
Sen lade jag på tomatsås, paprikapesto, färsk paprika, gul lök, vitlöksstekta champinjoner som var kvar sen lunchen, auberginen som jag hade glömt bort lite så den var ganska bränd. Och riven ost. Och halloumibitar.
Lade in pizzan i ugnen, och började på pizza nummer två.
Vitlök hade fulländat den, men jag hittade ingen. Ack, så jag sörjde.
Sen var det dags att duka.
Sen var pizzan färdig. Men inte tillräckligt vacker för att kvala in här.
Så med det tar jag farväl för i kväll! Vi ses i början av nästa vecka, då med ett nytt, oh så spännande tema! Det ni!
Puss
Nina

Dagens middag

Det regnade och sen slutade det regna och vi skuttade hem. Mamma hade gjort jordärtskockssoppa och bakat bröd med vallmo på toppen.
Fron Vanda

Dagens middag


Glad broccoli. Nu död.

När man kommer från skolan halv åtta för man har repat hela eftermiddagen och fram tills sju och sen cyklat hem.. Då är man trött. Jättetrött. Då är det bra att äta. Så det har jag just gjort. Det här var min mat:

Bönor, tomat. Potatis. Broccoli. Ostsås. Ett skärpt öga anar även en sesamnugget i hörnet. När jag var liten brukade jag låtsas att sesamnuggets var fisk. Nåväl. Dagens middag gör sig inte bra på bild, men den gjorde gott i min mage.

Fast man kommer hem när alla redan ätit kan man få sällskap i köket av sin mamma. Det är hennes fötter som sticker upp bakom bordet.
Barfota var även jag.

Och till efterrätt drack jag tranbärssaft.

Och det var allt för idag. Inom en snar framtid får ni se en annan middag, tjoho.
Puss och kram och sånt där.
Nina

Macaroni and Cheese

I USA är "mac and cheese" närmast något av en nationalrätt. Finns nog ingen amerikan som inte ätit det någon gång. Det verkar vara för den amerikanska barnfamiljen vad frysta fiskpinnar är för den svenska. Och det jag misstänker att de flesta familjer trycker i sig en vanlig sömnig tisdag är det här:
Någon sorts snabbvariant som man bara rör ihop i kastrullen. Jag ska inte döma på förhand, för jag har inte smakat det, men jag tycker det verkar skitäckligt. Titta bara på bilden liksom. Men det går ju att göra efter recept också, och det tycker jag är perfekt när man känner sig lite oengagerad! Det är gott men säkert onyttigt, och det lagade jag idag. Såhär gör man:
Först kokar man lagom mängd makaroner. (Inte snabbmakaroner). Lagom mängd är typ 250 gram. Koka som vanligt och häll upp i en ugnsfast form.
Sen smälter man två matskedar smör i en kastrull. När det är smält tjoffar man i två matskedar mjöl och vispar ihop det till en bubblig smet!
När det är gjort häller man på två och en halv deciliter mjölk, salt och peppar (gärna mycket peppar) och vispar vispar vispar tills det blir en tjock sås! Har man minimjölk, som vi, tar det hundra år. Har man tjockmjölk tar det två sekunder.
Jag brukar tvinga min bror att riva ost mot att han får äta av det hela när det är klart. Man kan riva själv också! Man häller typ en deciliter ost i såsen och rör om tills den har smält.
Sen häller man på och rör om!
Sist häller man på ett täcke av ost på toppen och sen skjuts in i ugnen på 175°! Den ska stå där inne i sisådär 40 minuter. Jag brukar oftast vara hungrig och otålig och ta ut den innan dess, men den blir faktiskt godast om den får stå hela tiden. Jag har blivit bättre på att vänta!
Sen är det klaart och då kan man äta! Den ska visst serveras med en sallad men fuck that säger jag. (Jag vet inte ens hur man gör sallad.) Men om man är duktig är det säkert ett gott råd! Den är säkert god att ha som en del av en större buffé eller någonting också. Men det är bara spekulationer för jag äter den alltid rakt upp och ner.
Min källa är Johannas kokbok, eller "Första kokboken" som den heter egentligen. Av Johanna Westman. Hon ä bäst.

Pesto i tio bilder

Hej bloggen! Idag är det söndag och jag ska alltså dela med mig av ett tips. Veckans tips är något så ljuvligt som ett recept på pesto av soltorkade tomater. Mm.

Nu ska jag berätta hur ni gör!

Det här behöver ni:

Soltorkade tomater
Parmesanost
Pinjenötter
Vitlök
Olivolja
Peppar


Bunke och stavmixer. Eller man kan använda matberedare i stället om man vill.


Om man har kläder man är lite rädd om, till exempel en kjol med fiskar på, kan det vara bra att ta på sig ett förkläde.


Tvätta händerna och torka såklart.


Pressa vitlök och riv ost. Jag tog två klyftor vitlök, jag gillar vitlök. Kanske räcker det med en. Jag vet inte. Riv kanske 50 gram parmesanost.


Lägg i tomaterna i bunken, låt oljan rinna av lite från dem först. Och lägg i lite pinjenötter, vitlöken, osten och lite olivolja. Och peppar också.


Mixa.


Klart!

Om man vill ha den till pasta kan man göra på två sätt, antingen blanda ner den i den nykokta pastan (då är det bra att ha lite vatten i peston), eller så kan göra den mer som en sås. Hacka en gul lök och stek i lite olja, när löken är lite genomskinlig sådär har man i peston tillsammans med matgrädde. Då spär man ju ut den så man kan nog peppra lite till. Eller salta. Eller båda.

Annars kan man äta den på macka. Eller med sked.

Det var allt! Perfekt söndagsmiddag, jag lovar!
Nina

Så det kan gå

När jag valde att läsa naturvetenskap på gymnasiet hade jag storslagna planer. Det var inte bara det att jag skulle bli klimatforskare och fysiker och forska om fusionskraft och rädda världen. Nej jag hade en tanke om att jag, när mina vänner lämnat naturvetenskapen bakom sig, skulle vara ensam om att fördjupa mig i universums mysterier. Jag skulle vara den som visste hur allt hängde ihop, den som satt på alla svaren. Jag skulle förbluffa och imponera med min kunskap om hur världen fungerar! Folk skulle lyssna förundrat när jag avslöjade alla häpnadsväckande mekanismer som ligger bakom vardagliga fenomen.

Det dröjde ett slag innan jag insåg att mina kompisar hatar naturvetenskap. De vill inte alls veta för de tycker det är skittråkigt. Men då var det för sent att ändra sig.

det är så det känns när

man vaknar en morgon och det är bara sol på hela benen och täcket har man sparkat av sig och sen går man ut utan strumpbyxor för det går ju plötsligt och man cyklar barbent till skolan och sitter på en gräsmatta och äter glass och tänker att vad underbart att våren är här. men så. blir det kallt igen och allt är bara grått grått grått och man kan inte göra annat än att ta på sig kappan igen och trösta sig med att det blir bra igen sen. bara vänta lite till.

Besvikelsen.

Den känslan.

Klänningssorgen

I backen ner längs hantverkargatan ligger en liten vintageklädesbutik. Hon som äger affären är en kvinnaa som är dubbelt så gammal som mig kanske. I vilket fall dubbelt så bitter och tio gånger så otrevlig. Av den senare anledningen brukar jag undvika butiken. Men en dag för inte så jättelänge sen gick jag dit i alla fall. Det var en onsdag och solen sken och jag var inte i skolan. Jag hade på mig min favoritklänning och skulle fika med min pappa. Nåväl. Jag öppnade dörren. Jag klev in. Vad gjorde jag sen, jo just det. Jag gick rakt fram tre steg ungefär för butiken är pytteliten. Sen kom jag till en liten trappa. Gick upp två steg för den var liten. Och så var jag i rummet där det finns klänningar. Mycket var fult och allt var för dyrt. Men ni vet ju att det ibland är värt det. Om man hittar något man känner att man inte kan gå därifrån utan. Den här dagen var det just så. Jag föll vid första anblicken.

Den var av femtiotalssnitt, timglasformad. Ganska kort kjol. Ärmlös. Och det som var så perfekt med den var att tyget var helt fantastiskt också. Sån typisk femtiotalsdesign, massa blåa färgstreck. Mycket snyggare än jag beskriver det. Och den var dyr men det gjorde liksom inget.

Sen lyfte jag av galgen och ställningen och insåg. Att den här klänningen ville inte följa med mig hem alls. För den var minst en storlek för liten. Och lite trasig men det där med trasigheten gjorde ju alls ingenting. Det går ju att laga. Med storleken var det lite värre. För den kan ju inte ändra sig. Och inte jag heller, svälta sig för en klännings skull är ju dumt för då skulle inte mina andra passa. Ack, det var en mycket, mycket sorglig stund.
I såna stunder är det dumt att gilla gamla klänningar. Det finns ju liksom bara ett exemplar. Åh. Den var fin. Tur att det finns andra nästan lika fina.
Det var allt för idag.
Hejdå.
Nina

Veckans tips

Tillåt mig introducera något som ska komma att bli en härlig söndagstradition: Veckans tips!

Den här veckan är det ett boktips. Det är absolut ingen okänd eller ovanlig bok, tvärtom, men högst läsvärd! Jag rekommenderar härmed Det andra könet av Simone de Beauvoir. Det är ingen lätt läsning, utgåvan jag lånat är 881 sidor lång. Författarinnan går igenom kvinnans situation minutiöst ifrån grunden och hänvisar till mängder av inflytelserika författare och forskare. Grundtesen är då att kvinnan ständigt betraktas i jämförelse med mannen, därav titeln. Han ses som det ursprungliga och hon som det avvikande. Allt står i boken! En del av innehållet kan kännas lite daterat. Vi har inte så mycket uttråkade societetsdamer, hemmafruar och flickor som får mens innan de vet vad det är nuförtiden. Men stora delar av innehållet känns nästan beklämmande aktuellt! Vad jag förstått underlättar det lite om man är insatt i existensialismen. Det är mycket prat om trancendens och immanens. Men även om man bara förstår hälften av allt som står får man ändå i sig 440,5 sidor upplysning så det är läsvärt ändå! Jag lärde mig väldigt mycket av att läsa den. Den rekommenderas.

Hälsningar Vanda

RSS 2.0