Sista timman är slagen

Det är nyårsafton. Vi har skålat över fina saker med det gångna året, förhoppningar över det gångna året. Och vi har skålat...

"För kärlek, jämlikhet och solidaritet."

"För livet."

"För fittor."

"För Justin Bieber."

och

"För att få större förståelse för sig själv och på så sätt kunna förstå sina medmänniskor."

Det har vi skålat för. Snart snart är året slut. Snart har allt som kommer hända 2011 redan hänt. Ingenting mer blir det, allt som händer sen händer ett annat år. Snart 2012. Pirr pirr

drömmen om tvåtusentolv

Hej hej hej! Hoppas ni hade en fin jul!

 

Temat för veckan är 2012, roligt va? Kanske är temat för nästa vecka 2013, vem vet?  Men det avhandlas i så fall då. Nu är det nu och 2012 som gäller och jag ska berätta om min största förhoppning det här året.

 

Jag vill så himla gärna flytta hemifrån. Att finna lägenhet i Stockholm är, som ni kanske är bekanta med, inte så mycket enklare än att få en kamel genom ett nålsöga. Men jag tänker att det kanske kan gå ändå! För jag drömmer om att inreda ett kök, om tapeter ovanför sängen, bara klänningar i garderoben och kanske en katt som heter Sleipner. Om en ganska lång tunnelbaneresa hem och en affär med konstiga grönsaker och turkiskt bröd. Om att komma hem och inte störa föräldrar och om bord med perstorpsplatta, och blått porslin. Om unga kvinnor som kanske plötsligt är ens familj i stället och om ett piano inklämt i det lilla rum jag kommer ha.

 

Ja, kanske nästa år. Det är min dröm!

NinaNässkölj

God jul kära vänner!

Jag har precis varit sjuk i en vecka. Hemskt tråkigt. Jag har ägnat mig åt att googla huskurer och testa. Och någonting jag verkligen kan rekommendera för en snorig, täppt och ledsen näsa är en sköljning med koksaltlösning. Det är superlätt. Lös en tesked salt i en halvliter rent, 37-gradigt vatten. Sedan ska man egentligen hälla in det i näsan med en såndär funky liten vattenkanna......men jag googlade och på Flashback sades det att man lika gärna kan "snorta in lösningen ur handflatan". Så det gjorde jag. Hällde upp lite i handen, doppade ned näsan i det och snörvlade upp alltsammans, upprepade några gånger, och stod och snörvlade tills det började smaka salt i munnen. Det lär vara hälsobringande och nyttigt och jag vet inte hur, men det var skönt i alla fall! Jag var rädd att det skulle kännas otäckt, som en kallsup, men det gjorde det inte alls. Har man precis rätt salthalt på vattnet ska det inte göra ont. Rekommenderas!

Vanda

lista en gång till!

 

Precis som Vanda tänkte jag fylla i en sån här strålande lista, jag tar samma så får ni se hur lika eller olika våra år varit!

 

Sammanfattning år 2011

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja! Jag besökte bland annat nya städer, jobbade på nya jobb och började läsa på universitetet. Och jag såg Jakob Hellman live!

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag kan inte minnas att jag hade några nyårslöften. Så himla bra, då slipper man vara rädd att bryta dem.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nepp, inte så vitt jag vet!

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej

5. Vilka länder besökte du?

Indien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland och Frankrike.

Utförlig beskrivning finner ni som ni kanske vet två inlägg ner.

6. Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012?
En egen lägenhet och ett bättre jobb skulle väl sitta fint ja.

7. Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas?
Jag tänkte skriva "när jag tog studenten!" men när jag tänker efter så minns jag inte vilket datum det var, haha. Men tiden just innan studenten kanske. När klassen var som tajtast och alla bara tyckte om varandra och det var just så löjligt fint som innan ett uppbrott och man liksom upptäckte människorna på nytt. Ja det var fint. Fast om jag alltid minns det är ju frågan. Nu minns jag det i alla fall.

8. Vad var din största framgång 2011?
Oj jag vet inte! Tycker jag var bra som gick ut med så pass bra betyg att jag nog inte behöver skriva högskoleprovet, att jag fixade ett första jobb och att jag gjorde saker jag tyckte var läskigt. Det är bra tror jag. Haha och den fantastiska repliken av Björks svanklänning, som jag sydde i april är ju en bedrift!

 

 


9. Största misstaget?
Äsch jag vet inte. Jag har väl gjort ogenomtänkta och dumma grejer men det var nog bra på sitt sätt. Jag kan ångra att jag hoppade av svenska c två veckor innan kursen var slut. Men vad gör väl det nu egentligen.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Under slutet av sommaren och början av hösten var jag sjuk varje månad, men det gick över! Jag skar även av en bra bit av min hud när jag rakade benen en morgon i berlin. Sen rakade jag inte benen mer.

11. Bästa köpet?
Filmer och musik. Har aldrig köpt så mycket skivor som i år.

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Resor! Har rest för alla pengar jag har. Tänkte att jag skulle bygga upp något slags sparkapital under hösten men den klena summan jag haft i lön under hösten har försvunnit läskigt snabbt. Jag tror det är kaffe och vin som är boven.. Vet inte om det är ett tecken på att jag går en trasig kropp och en plågsam död till mötes, att jag kommer dö som Mozart, utblottad i en massgrav vid trettiosju års ålder.. eller om jag kommer leva länge för att jag har ett socialt umgänge. Lite av båda kanske!

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Åh ja såklart!

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2011?

Under året som gått har jag faktiskt gjort en spellista med de låtar jag lyssnat mest på! Tänkte publicera, men tog mig en titt på den och"love is a losing game" följs tätt av "il ny'a pas d'amour heureux" så jag tror jag struntar i det. För fullt så dystert var det faktiskt inte även om sån musik faller mig i smaken! Jag lyssnar på musik precis hela tiden och då blir det ju naturligt så att det som jag är med om sker en period då jag lyssnar på en viss musik. Eh ja, ni fattar. Så det är så himla många låtar som jag förknippar med året, men här är några:

Nina Simones That's all I want from you och Just say I love him

Belle & Sebastians I didn't see it coming

Blueboys Sea horses

Säkerts Honung

Jens Lekmans The opposite of hallelujah

Olle Adolphsons Blåst

och Françoise Hardys Ma jeunesse fout le camp

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag vet inte, faktiskt. I perioder har jag nog varit ledsnare. Och gladare också! Så bra var det svaret.

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Alltså jaa. Måste nästan säga "tränat". Man mår ju himla bra av att träna. Kanske kan börja träna nästa år.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig över att jag inte är tillräcklig. Ägnat energi åt onödiga saker. Heh ja.


18. Hur tillbringade du julen?
Med min familj. Och på mitt jobb! Wooh.

19. Blev du kär i år?
Ja

20. Hur många one night stands?
Äh

21. Favoritprogram på TV?
Jag har inte tittat på tv på tv, men jag har kollat på serier på nätet! Glee följde jag i våras men tröttnade. Kanske för att jag tog studenten och inte de. Vet inte. Pan Am började jag kolla på när det kom och jag tycker hemskt mycket om det fast det verkar ju som att det inte kommer finnas kvar så länge till.

 

 

Alltså kläderna och kvinnorna. Den är fin. Senaste månaderna har jag även kollat på Greys Anatomy.


22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Haha nej det tror jag väl inte. Är tillräckligt gammal för att inte hata folk jag bråkar med, och inte tillräckligt insatt i politiken för att kunna dra till med nån på det området.

23. Bästa boken du läste i år?
jag läste Camus Främlingen för första gången och den var ju väldigt bra. Försöker fundera på vad jag läst, har inte läst så mycket som jag önskat men jag har haft annat för mig. Men jo! Har ju läst en massa Paul Auster. Här och här har jag skrivit av två av dem. Men Främlingen var ju bättre, så klart. Men det vet ni nog.

24. Största musikaliska upptäckten?

Har börjat lyssna på massa ny musik det här året. Men de största är nog Jens Lekman och Säkert! Och Nina Simone började jag lyssna på på allvar i vintras. Förstår inte hur jag kunnat missa dem så länge. Och Beach House började jag lyssna på i somras, tyckte det var världens bästa band ett tag, men lyssnade på deras album varje morgon på väg till jobbet så nu tänker jag bara på tidiga morgnar på väg till ett hemskt jobb, karlavägen nästa och sen jungfrugatan, och många timmar instängd på kontor. Så jag kan inte riktigt lyssna på Beach house längre. Det är tråkigt.

Och herregud, höll på att glömma. Under året har jag på allvar upptäckt svenska folkvisor. Och det är en väldigt bra upptäckt!

25. Något du önskade dig och fick?
Ett sommarjobb! Och fina resor med fina vänner. Som ju inte varit möjliga utan sommarjobbet, så det var väl en himla tur att jag fick det, även om jag förlorade beach house, haha.

26. Något du önskade dig men inte fick?
Ja det är väl klart. Men så är det kanske alltid.

27. Årets bästa film?
Har inte sett någon ny bra film i år tror jag. Skulle väl vara senaste Twlight i så fall.

<3<3 Team Edward!! <3<3

28. Vad gjorde du på din födelsedag 2011?
Jag var i paris! Jag var på mässa och lyssnade på en skicklig organist, jag sov i notre dame och åt trerätters middag.

29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja, jo det finns det väl.

30. Hur skulle du beskriva din stil år 2011?
Lite såhär:


31. Vad fick dig att må bra?

Mina vänner

32. Vilken kändis var du mest sugen på?Såklart.


33. Vem saknade du?

Jag saknade Ellinor jättemycket när hon inte var i sverige, även om det bara var två månader stockholm var utan henne! Och Ylva saknar jag väldigt mycket, har inte sett mycket av henne alls den här hösten. Det trodde jag inte. 

34. De bästa nya människorna du träffade?

Med risk för att glömma någon och göra bort mig big time svarar jag att jag inte träffat och lärt känna några nya människor i år. Däremot har jag stiftat nämare bekantskap med två personer jag träffade förra året!

 

Löjligt matchade. Gulle.


35. Det bästa minnet?

Ett sånt har jag nog ja. Kanske flera. Minns nätter och dagar på min balkong och i trädgårdar och i andra städer men vilket som är det allra bästa? Nej det vet jag inte.

 

 

Och det var mitt år! Grejen med såna här listor är att de nog är mest spännande för en själv, får en att försöka komma ihåg sånt man glömt och det är bra. Men men!

 

God jul i alla fall! Hoppas 2012 blir fint för er,

Nina


2011, nådens år

Det finns mycket jag skulle kunna skriva om 2011. Mycket jag helst vill glömma och mycket jag kan bli sentimental över. Det har varit helt jävla outhärdligt ibland och väldigt väldigt fint ibland, kan inte riktigt säga om det var bra eller inte. Men jag har ju den gamla goda nyårslistan som jag brukar göra varje år, från bilddagboken. Så den ska jag såklart fylla i i år också!Sammanfattning år 2011

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja det gjorde jag.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag tror faktiskt inte jag hade något, men har hållit alla löften jag slutit med mig själv i år.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nja, men en väldigt avlägset bekant, Tracy, fick en dotter. Amy heter hon. Grattis!

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej

5. Vilka länder besökte du?
España

6. Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012?
En egen lägenhet. Ett bättre jobb.

7. Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas?
Vet inte.

8. Vad var din största framgång 2011?
Det känns som att jag kommit framåt i livet. Som att jag både är på väg någonstans och trivs väldigt mycket med var jag är just nu, på samma gång. Det är bra!

9. Största misstaget?
Att räkna med att jag kunnat tenta upp saker på Komvux. Jag borde ha tentat av dem i trean istället.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Blev sjuk förra veckan och är snart frisk. Men det är nog allt!

11. Bästa köpet?
Är lite osäker, har försökt att shoppa väldigt lite i år. Men köpte ett par manchesterbyxor som jag trivs superbra i!

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Säkert mat, fika, godis och liknande. Hahah. Skoj!

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Jadå! Många saker!

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2011?
"Come give me love" av Ted Gärdestad och "Home" med Edward Sharpe and the Magnetic Zeroes, tror jag.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Jag vet inte, jag vill nog inte ångra någonting med året. Det känns som jag gjort vad jag kunnat, liksom.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Svarar samma som ovan.

18. Hur tillbringade du julen?
Den är imorgon så kan inte svara än!

19. Blev du kär i år?
Ja

20. Hur många one night stands?
Definitionsfråga.

21. Favoritprogram på TV?
Jag har inte tittat på TV i år

22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Neej det tror jag inte. Känner inte att jag hatar någon just nu.

23. Bästa boken du läste i år?
Mistakes were made (but not by ME) var intressant!

24. Största musikaliska upptäckten?
Fleet Foxes och Emil Jensen tror jag

25. Något du önskade dig och fick?
EN MENSKOPP! TACK LUDWIG <3 Och ett jobb! Hurra!

26. Något du önskade dig men inte fick?
Ekonomiskt oberoende. Heheh.

27. Årets bästa film?
Deathly Hallows part II, givetvis. Aah <3

28. Vad gjorde du på din födelsedag 2011?
Jag var klasslärare för en tvåa på Högalidsskolan... Sedan åkte jag och träffade SKG. Vi bakade pizza, spelade Mario Kart och tittade på Idol. Det var mysigt!

29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja.

30. Hur skulle du beskriva din stil år 2011?
Ekonomiskt och ekologiskt hållbar

31. Vad fick dig att må bra?
Mina vänner

32. Vilken kändis var du mest sugen på?
Marilyn Monroe. Mmmhm

33. Vem saknade du?
Benjamin

34. De bästa nya människorna du träffade?
Tom och Ludwig!


35. Det bästa minnet?
Det kommer jag nog inte veta förrän efteråt.

 

Ack känner att det inte blev så uttömmande svar. Men jag vill inte älta det här året. Vi hörs igen om 2012 ok!

Vanda


ett 2011 någon annanstans

Vet ni, jag har varit på massa andra ställen än sverige under året som gått! Tänkte berätta lite.

När det var februari var jag i Indien med min familj.


Indien är som indien är. Det är fantastiskt och fruktansvärt och ett myller av allt. Det är färger och svärta och fattigt och rikt och man hatar landet och ändå älskar man det. Eller man, jag. Kan inte riktigt hantera det - ska man kunna hantera det? Jag kan inte låta mig falla ner i den hopplösheten som så mycket av indien är. Måste koppla bort för att andas. När tiggarbarn sliter i min klänningsfåll och allt är så fruktansvärt hjärtskärande och långt borta fast det är rakt framför mina ögon. Och man kan inte gå sönder även om det känns så för man vill ju bara det. För det finns ingen förklaring till varför just jag sitter i ett uppvärmt hus i stockholm och de bor i gatdammet i mumbai när det lika gärna kunde varit tvärtom. Indien kommer som ett slag i magen varje gång. Fast jag tror jag är så förberedd, fast vi tycker vi är så himla medvetna.

Man kunde blogga lite om sin indienresa när man var där också.

Vi kom hem till ett lite varmare stockholm, och med solsken i blick, kokosnötter i magen och svärta i bröstet lät jag vårterminen rulla på.

Sen var det sommar och jag var lite i en by i frankrike
Man tyckte om vin. Jag åt ost och satt på en terass, försökte förstå språket och promenerade över kullar. Jag sjöng i ett kapell, darrande svenska folkvisor. Sen åt vi lite mer ost och tog tåget vidare till schweiz.

Där åt vi ost. Sen lämnade jag familjen och åkte hem.
Men först satt jag på en tågstation och läste och läste.

Mitt tåg kom till slut och jag hamnade i stockholm igen. Efter ett tag bestämde jag min för att lite svensk skärgård skulle sitta fint, och åkte ut till Giselas hus.

Så här kul hade jag det i vattnet.


Sen åkte jag med min bestis till prag. Där åt vi spenatburgare.
Så himla goda spenatburgare.

Vi åt inte bara mat, utan promenerade runt och kollade på coola hus och upplevde vad som nog var årets regnigaste dag. Efter ett tag åkte vi vidare till berlin.

Där fanns en himmel och en vän på en restaurang. Kan klämma in ett berlintips här om ni ska besöka staden! Dear vilken mat.

Det blev höst och en dag i mitten av oktober åkte jag till paris med Patrik, Ylva och Karin!


Där kunde man till exempel äta baguette och crêpes, dricka rödvin, bära basker och promenera på kyrkogårdar, i parker och bokhandlar. Ungefär som en livs levande turistguidebok. Eller töntig film om man så vill. Oavsett vad så var resan alldeles strålande.

Året led mot sitt slut, vintern och mörkret lade sig och i väntan på den första snön flydde jag landet än en gång, med min mor. Vi hamnade i en förort till paris, gick på konstmuseum och umgicks med vänner.

Och marsvin.

Och det, mina kära, är vad jag haft för mig under året som gått! Och jag vet. Man ska inte flyga hit och dit. Nästa år åker jag bara tåg. Eller cykel. Men fint vare! Rekommenderar alla destinationer. Särskilt prag! Den staden överraskade mig verkligen, jättejättefin.

Au revoir, som man tydligen säger på kontinenten.
Nina

pe ess. de första bilderna - indien och sommarresan till frankrike och schweiz - har far min tagit. tack!

Årets youtubeklipp

Vänner! Veckans tema är "2011". Jag tänkte sammanfatta året i de allramest utmärkande "viral videos" som florerat på youtube det här året. Brace yourselves, som man säger på memebase. Här kommer de fem klipp som jag tycker kan sammanfatta året, i inbördes ordning:

1. "Friday" med Rebecca Black2. Nyan cat3. "Winning" av Songify this, med Charlie Sheen4. "Fest hos Mange" av Mange Makers5. "Mördartofflan" av min superkompis Martin.Friday för att den lärt oss nya saker om mänskligheten. Typ som att man kan bli hotad till livet om man spelar in en banal låt med en töntig musikvideo. Tack världen. Nyan cat för att den på något vackert vis med sina tiotimmarsversioner, dubstepversioner, uppspeedade och smooth jazz-versioner, lyckas sammanfatta hela internetmeme-världens temperament. Testa bara att skriva nyanit.com/ framför url:en på tex den här bloggen. Winning för att den är en fin cocktail av Charlie Sheens galenskap, autotune-trenden, och Schmoyohos största hit (tror jag). Av alla klipp på listan tror jag att det är min favorit. Fest hos Mange för att jag inte vet något annat svenskt youtubeklipp som blivit så mycket av en viral video. 5,7 miljoner visningar i skrivande stund! Och jag som jobbar i grundskolan vet att ingen annan låt sjungs så mycket av standardelever i 10 till 14-årsåldern. Det är stort. Mördartofflan för att detta starka stop motion-epos sammanfattar mitt liv 2011.

Hälsar Vanda

framförhållning

Det, mina vänner, är mitt söndagstips till er! Annars kan det hända att man sitter två dagar innan en tenta och plötsligt tror att man inte kan någonting, och inte vet i vilken ände man ska börja.


Ja herregud. Pluggar man lite varje dag går det visst bra i både skolans skola och livets skola, har man ju hört. Därför ska jag avsluta blogginlägget och återgå till studierna.

Au revoir!
Nina

Nu gör jag det officiellt

Hej vänner! Det här med att bläddra i gamla dagböcker är bland det bästa jag vet. Och precis som Nina tänkte jag att jag nog skulle hitta några glödheta anteckningar från en tid av dolda känslor.

Egentligen har jag inte haft så många hemliga förälskelser. Kär har jag varit många gånger på alla möjliga nivåer men min "person of interest" har oftast varit medveten om saken. Men en gång, vet ni. I slutet av femman och början av sexan. Då gick jag och trånade efter en alldeles särskild kille med lockigt hår och ett stort skratt. Kanske förstod han det, vad vet jag, men jag berättade det aldrig för någon. Jag var elva år då. Så jag tänkte att jag lika gärna kan göra det officiellt. Nu outar jag min hemliga förälskelse från förr!

Han hette Martin och gick i min klass. Såhär börjar det visst, enligt min dagbok:

"23/5 - 2004 Söndag
FAN! HELVETE!
Nej nej nej nej nej nej nej nej nej nej nej nej NEEEEEJ! Dumma VANDA Dum Dum Dum Helvete. Jag måste vara dum i foten. Bäng i näsan. Sjuk i håret. Fläng i hakan. Hurrrrr... DET ÄR INTE SANT Jag befarar att jag har... AAARGH!
- Blivit kär.
ÅÅÅHH! Varför just jag? Jag orkar inte. Inte igen. I Martin. Tror jag. Heck rumpa stjärt bak ända arsle röv fjärtområde! Jag orkar inte vara FÖRÄLSKAD!
Åtminstone inte i obesvarad kärlek. Om han gillar mig heter jag Tjottarumpa i en vecka! RRRRGGGHHSCH!"
...

Liten Vanda. Stora känslor. Ja vänner, det fanns en tid då jag var väldigt bitter på kärleken. Det var när jag var elva tolv nånting. Det var då! Jag hade inte en så positiv inställning till det här med att vara kär i Martin från första början, som ni kanske märker. Men jag tyckte väldigt mycket om honom! Han var rolig och söt och lyssnade på cool musik och hade Pippi-tröja på sig utan att skämmas. Men jag hade nog mindre höga tankar om mig själv. Därav frustrationen. Min inställning:
"25/5 - 2004 Tisdag
Jag hatar det här. Vem har sagt att det ska vara underbart att vara kär? Jag hatar det. Man blir väl inte glad? Jag får väl tro att han inte är förälskad i mig, få det bekräftat, grina, vara lessen hela sommaren, vara sur på honom, vara generad varje gång jag träffar honom efter sommaren och komma över det.

Oj vad underbart då."
(Hörni, jag har en annan syn på kärleken nuförti'n. Så oroa er inte)
Men såhär var det då:Vet du vad, Vanda 11 år?

Du kommer bli kär och glad! Flera gånger till och med!

Du kommer fnissa och känna hjärtslag i öronen och gråta av glädje och prata hemlisar med pojkar som är tillräckligt små för att vara den lilla skeden. Så är det. Puss

Hälsar Vanda, 19 år

fortsätter bläddra i böcker

Man kan vara åtta år.

eller nyss fyllda sjutton.

Och det bir ju värre för varje gång, fast man tycker man borde lärt sig.
Nina

Min mest otippade kändiscrush

Hej vänner! Temat är ju som bekant "hemliga förälskelser". Den här kanske inte är hemlig egentligen, men jag tror inte det är så många som känner till den. Det är min mest obegripliga kändiscrush, men en kändiscrush all the same. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Lika bra att outa det hela direkt. Såatteh

Jag har en kändiscrush på......Snoop Dogg.Ja. Vad är det här egentligen? Jag lyssnar inte på hip hop. Lyssnar inte på Snoop Dogg. Gillar inte att röka på. Men ÄNDÅ! Jag vet inte om det bara är så att jag tycker han är snygg, men nånting är det. Någon obeveklig charm han har. Tror det hela började när jag tittade på filmen Starsky&Hutch med Owen Wilson och Ben Stiller. Där är han med och spelar kung-i-den-undre-världen. Och jag blir liksom förtrollad av att se honom. Ack! Så det kan vara!

Generade hälsningar, Vanda

hemligt så hemligt

Veckans tema är "hemliga förälskelser" och det är ett roligt tema tycker jag, men svårt! Jättesvårt.


Svårt för att jag först tänkte att vad i hela friden ska jag skriva om. Sen tänkte jag lite och kom på att jag nog har en hemlig crush på minst tre personer för tillfället, bland annat min franskalärarinna. Alltså. Den kvinnan. Men om jag skrev om det skulle det ju inte vara hemligt längre. Så jag tänkte lite till och efter en stund insåg jag att jag ju varit hemligt förälskad massa gånger, ibland bara lite och knappt alls, och i bland alldeles för mycket. Ibland har det varit lite roligt, lite spännande, ibland har jag mest velat dö, och ibland har förälskelsen varit så hemlig att inte ens jag vetat om den förrän efteråt. Och varje gång har det gått över. Och det är väl så det är.


Och inget behöver då sägas, för att det kanske inte alltid finns så mycket att säga, att det kanske inte är så mycket mer än att det är lite spännande. Och ibland är det faktiskt är nödvändigt att det är just hemligt, för att det sannolikt gör mer skada än nytta om man berättar om det. Att det... visst är modigt att berätta det men ibland klokt att inte göra det. Men ibland är det klokt att göra det. För man måste våga. Det kanske inte går bra, men man har i alla fall försökt. Man slipper i alla fall ångra att man aldrig sa något.


Vanda och jag bestämmer tema varannan vecka, och när hon gav mig det här temat i söndags skyndade jag mig hem för att leta efter min dagbok från högstadiet. Tänkte att jag skulle finna massa roligt material där. Och jag hittade massa material. Men så himla roligt var det inte. Visst drog jag väl på munnen åt rader som ".. hans täta ögonfransar som skuggas så vackert på hans kind" för jag tyckte ju jag skrev så himla bra då. Men mindre glad blev jag av att läsa  "han är så nära och ändå så oerhört långt borta, och jag kommer aldrig kommer få honom och det gör så fruktansvärt ont". Och jag blir så ledsen på mitt femtonåriga jag som var övertygad om att den hemliga förälskelsen var den enda passande för mig, eftersom ingen ändå skulle kunna bli kär i mig. Ledsen för att jag var så rädd. Blir ledsen över att jag aldrig gjorde något åt saken då.


Och så undrar jag såklart om någon gått runt och varit hemligt förälskad i mig. Om någon skrivit dagbokssidor fulla om hur fantastisk jag är. Hm. Ja. Det är spännande det där.


Hemliga tankar och glad lucia,

Nina


BröstpannkakaRecept på vacker vacker pannkaka med min favoritandré:

Pannkaka + noblesse + center

Vackert och gott!

Från Vanda

Jul i köket

En grej jag gillar med julen är att man får baka så mycket goda saker. Hemgjorda kolor eller knäck i fin burk är ju perfekt julklapp. En annan sak som är gott är saffran! Förra veckan bakade jag Underbara Claras saffranslängd och det var nog det godaste jag ätit på länge.


Saffran, mandlar och en massa mandelmassa. Och jag hade pärlsocker på också. Jag rekommenderar den starkt, det blev två stora längder och gick utmärkt att frysa in. Receptet finner ni i länken ovan, och det är även därifrån jag plockat bilden. Ska ni baka saffranskaka är det denna ni ska baka!

Trevlig söndag!
Nina

Julminnen

Hej. Nu ska jag sitta här och dra mig till minnes gamla jular.

En jul hade jag önskat mig en vit gris. Mamma hade läst "Taran och den magiska kitteln" och hela den serien, i den finns en vit gris som heter Hen Wen som kan spå, och hon var nästan min favoritfigur i böckerna. Och jag satt som på nålar varje gång jag tog upp ett paket, för att jag undrade om det skulle vara den. Och så lyfte jag upp ett paket från under granen, och präntat i mammas prydliga handstil stod det "Nöff! Jag är visst vit, jag var bara ute i stark sol igår". Jag vet inte om jag förr eller senare upplevt en sådär häftig materiell glädje som jag gjorde i det ögonblicket. När jag slitit av presentpappret låg en ljust ljust rosa gris därinne och var sådär lite tung men mjuk och jag höll henne i famnen länge länge den kvällen. Åh hon blev genast mitt näst bästa gosedjur av alla jag hade.

Och jag minns de där åren i högstadiet då jag bytte julklappar med mina kompisar, och ägnade julaftonsförmiddagen att knacka på hos dem och lämna över paket innan jag vände hemåt för att fira. Moa och Ellinor brukade jag möta i Landstingsparken. Det var mysigt. De två senaste åren har jag mött Benjamin på Gråmunken och bytt paket på morgonen. Vi har fikat och det är så mysigt med en minijul precis före den stora julen.

Och på annandagen brukade min morfars bror Jonas ha en stor släktmiddag i sin stora kåk i Saltsjöbaden. Det var alltid något särskilt med att åka dit, något Fanny och Alexanderskt över huset fullt av folk i fina kläder och inneskor, granen och ytterkläderna i hallen. Det luktade alltid speciellt och rummen var mörka men fina och där fanns massor av släktingar som jag inte hade någon aning om vilka de var. Mammas kusin Sanna övertalade mig att smaka lite punch på fingret en gång, jag tyckte det var äckligt. På väggen i hallen satt ett stort älghuvud och tittade ut på en. En gång var det någon som lyfte upp mig så jag skulle kunna klappa det men när jag kom sådär högt upp, öga mot öga med den där stora stora älgen vågade jag inte. En annan annandag ägnade jag hela kvällen åt att springa runt runt i rummen på bottenvåningen och varje gång jag passerade hallen sköt jag älgen. Sen varje gång jag passerade ett bekant ansikte kungjorde jag hur många älgar jag skjutit hittills. Jag vill minnas att det blev flera hundra. Hahah. Barndomen alltså!

Jag har haft många fina jular med familj och släkt. Men någonting jag ofta tänker på är hur det kommer bli dagen man flyttat ihop med någon och har ett helt nytt sällskap som firar jul tillsammans. Jag vill ha ett fint kollektiv av vänner som firar ihop. Och det kommer vara nya dofter och nya traditioner och det kommer vara så fint så fint, det tror jag. Vi kommer lyssna på jazziga julskivor och tända ljus och äta mat som vi tycker är god och passar på julen. Det längtar jag efter! Men än så länge är det fortfarande fint att fira julen sådär som man alltid har gjort. Ack ja

Strålande julhälsningar från Vanda

gör det snyggare under granen

Darlings, darlings. Idag ska jag tipsa om snyggt inslagningspapper, för er som tänker ge bort julklappar.
I second hand-affärer eller på vinden eller i ett skåp kanske man hittar gamla noter och serietidningar. Om man tycker det är okej att inte läsa dem eller spela efter dem (kanske man tycker att det är som att klippa hål i Mona Lisa.. då kan man sluta läsa här) så kan man riva ut sidor och slå in paket med pappret!
Blir så himla snyggt. Om sidorna är väldigt sköra kan man limma fast ett vanligt papper på baksidan och låta torka innan man slår in. Lovar att era presenter blir fantastiskt fina!
Puss
Nina

Mina två favoritjulkalendrar

December. Den månaden på året då horder av människor födda i början av 90-talet whinar över att det aldrig kommer komma en lika bra tv-julkalender som Mysteriet på Greveholm.

Jag ska inte raljera över detta fenomen då jag själv inte har sett den. Den var säkert jättebra! Men så var livet när man växt upp utan TV förstår ni vänner, man missade sådant där. Men jag har faktiskt sett julkalendrar i efterhand på VHS-box (herregud jag är fortfarande tonåring men börjar känna mig hemskt hemskt gammal av att läsa vad jag skriver just nu) och jag tänkte skriva lite om mina två favoriter av tv-julkalendrar! Hurra!

Innan vi börjar ska jag bara dra två hedersomnämningar: Jul i Kapernaum och Kaspar i Nudådalen. Jag kan inte uttala mig särskilt bra om dem då jag inte såg mer än ett avsnitt här och där hemma hos kompisar, men jag minns att jag fick en fin julkänsla av dem och tyckte de var spännande. Ack ja!

Okej.

Tv-julkalendern jag tyckt näst bäst om: Pelle Svanslös1997 gick denna fantabulösa filmatisering av Gösta Knutssons "Pelle Svanslös" som julkalender. Kanske tyckte jag extra mycket om den för att jag redan som liten kotte sträckplöjde hela serien och kunde precis vilka saker som var tagna ur böckerna och vad som var riktiga påhitt, och kände alla figurerna och konceptet så bra. Kanske var det därför jag tyckte så mycket om den när jag var liten. Men det är faktiskt först när jag tittat på den igen på senare år som jag insåg hur bra den är! Det kanske bara är jag, men jag tycker den är så sjukt sjukt rolig. Måns är bäst. Men Pelle är fin han med. Ibland var den bara söt, som i klippet här ovan, ibland var den fett fyndig. Vi kan väl hyra boxen på DVD och sitta och sträckkolla den hörni, det är bara sex timmar tror jag <3

Tv-julkalendern jag tyckt allra bäst om: Herkules Jonssons storverk
Den här är ju från långt före min tid. 1969 gick den här pärlan av Tage Danielsson. Så himla bra!! Den är en fin saga om att vara barn och vuxen och hur de där gränserna egentligen går. Kan vara världens roligaste och dessutom har den ett fett svängigt jazzigt soundtrack, jag tror det är av Toots Thielemans till och med. Lyssna ba vid 8:09. Jag har tittat sönder flertalet VHS-kassetter med den, hyrt den på DVD och tittat och skrattat och nu kan jag precis vad alla säger när och precis vad som händer men den är lika bra för det. Inte för inte som min coolaste upplevelse på väg till Göteborg i en bil full av superkompisar var när vi åkte förbi Gränna och jag kände igen mig. För där är de faktiskt i Herkules Jonsson och de rutiga polkagrisarna! Ett riktigt mysterium. Se den, vänner, se den!

Såhär inleds temat "jul" av Vanda

jag ringer mina bröder

Jag har just förälskat mig i Jonas Hassen Khemiri, och i fredags på jobbet satt jag och kollade på klipp efter klipp ur intervjuer med honom, och plötsligt hittade jag den här texten. Vet att jag lyssnade på den när den var alldeles färsk där för ett år sen, men den är ju fortfarande aktuell tyvärr. Ni har nog hört den men lyssna igen. Och igen. Så bra.Nina

Maskeradbalen

En gång i tiden, när jag var femton glada år, målade jag bilder till en sång av Lennart Hellsing. Såhär var det:Vi skulle gå och dansa, på trädgårdsmaskerad
Då skulle vi klä ut oss, men visste ej till vad.Och en var klädd som strömming, med fenor och med stjärt
Men när han kom till trädgårn, en katt åt upp 'en tvärt.Och en var klädd som blomma, jag tror han hette Klas
Men honom tog en gumma, och satte i en vas.Och en var klädd som tavla, med ram som var antik
Men honom tog en gubbe, och hängde på en spik.Och en hon var en femma, så hon var aldrig pank
Men henne tog en farbror, och satte in på bank.Och jag var klädd som snigel, jag var bekymmersam
För hur jag gick och gick där, så kom jag aldrig fram

Så kom jag aldrig fram.

Från Vanda

när det lider mot jul

Darlings! Idag är det december, temat är fortfarande musik och jag tänkte därför tipsa om min favoritjulskiva för tillfället. Fin konstrast mot pampiga körstycken och småvidrig amerkansk julmusik. Avskalat och snyggt. Perfekt att ha i bakgrunden när man badar, bakar, vilar, pluggar, läser, tänker eller vad man nu tycker om att göra. Den kanske funkar att julpussas till. Har inte testat. Den funkar utmärkt i förgrunden också. Okej ska sluta svamla och i stället länka. Hoppas ni har spotify, men det har väl alla nu.

Jul på svenska heter den. Det är ett antal klassiska svenska jullåtar, i ny tolkning, med influenser både från svensk folkmusik och jazz. Den är bara ett par år gammal men känns väldigt tidlös. Tycker hemskt mycket om den.

Det var allt för mig idag!
Puss
Nina

RSS 2.0