Taman Shud-mysteriet

Jag älskar att läsa om mysterier. Olösta mord och försvinnanden omgärdade av gåtfulla omständigheter. Ibland överträffar verkligheten dikten när det kommer till förbryllande episoder som gäckar polis, medier och allmänheten. Mitt favoritmysterium är det som kommit att kallas Taman Shud-mysteriet.

1948 hittades en man död på en strand på Australiens kust. Ingen lyckades identifiera honom, och obducenterna lyckades inte fastställa någon dödsorsak. Alla lappar på hans kläder var borttagna och det enda intressanta man lyckades finna på honom, insytt i en hemlig ficka, var ett papper med orden "Tamam shud" tryckta på sig. Det betyder ungefär "avslutad" och visade sig efter vissa efterforskningar bara återfinnas i en sällsynt översättning av en samling poesi av Omar Khayyam. Mycket riktigt visade sig lappen vara riven ur en bok.

Efter ett tag lyckades polisen återfinna just den boken som sidan rivits ur, då en man hittat den i den olåsta bakluckan av sin bil. Dock lyckades denna upptäckt knappast bringa klarhet i det hela. För längst bak i boken hade någon skrivit detta:

Man antar att det är någon typ av kod. Men till denna dag är det ingen som lyckats lösa den. Och ingen har lyckats lista ut vem mannen på stranden var egentligen. En teori är att han var spion. Hur som helst tycker jag hela grejen är fantastiskt spännande! Läs allt om 'et på Wikipedia!

Hälsar Agaton Poirot, Praktiserande Privatdetektiv


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0